L.k.o.k.
Lāčplēša kaŗa ordeņa
kavalieŗi


LKO
 
  Pilna Māras istabiņa
Sīku, mazu šūpulīšu:
Kad to vienu kustināja,
Visi līdzi līgojās.

  Iesākumlapa [Home]  
  L.k.o. statūti
 
Meklēt L.k.o.k. pēc:
  Numura (LV) (600k!)
  Uzvārda (LV)
  Kaujas vienības (LV)
  Ārzemju kaŗaspēku
piederības
 
Citiem apbalvojumiem
   
  KAD dzimis (gads)
  KAD miris (gads)
  KUR miris (valsts)
   

PAR šo dB / vēres



  Atpkaļ uz servera
mājaslapu

[megabytedata1.co.uk]

 
 
L.k.o.k. biogrāfija

LKOK nr 3/283: Reinholds Veckalniņš

LKOK nr.3/283

Veckalniņš, Reinholds


Virsleitnants Kara skolā.


* 1896. g. 20. aprīlī Skujenes pagastā.

+ 1981. g. 24. martā Montreal, PQ, Kanādā.

[Apbedīts brāļu kapos «Rota» Monreālā.]

Apbalvots par cīņu 1919. g. 18. novembrī pie Vareļu mājām uz Lielupes labā krasta.

Paaugstināts par kapteini un 1934. gadā par pulkvedi-leitnantu.



LKO  TZO 
SVAN 
FRCG 

VECKALNIŅŠ REINHOLDS Reiņa dēls
Karaskolas virsleitnants.

Ordenis piešķirts 1920. gadā

Dzimis 1896. g. 20. apr. Skujenes pag. Beidzis Mironova komercskolu Rīgā.

Krievu armijā iestājies brīvprātīgi 1915. g. aug., iedalīts 3. Kurzemes latv. strēln. bataljonā, piedalījies pirmajās strēln. kaujās. 1916. g. beidzis Gatčinas praporščiku skolu un atgriezies pulkā. 1915. g. pie Slokas un 1917. g. janv. pie Ložmetējkalna ievainots. Apbalv. ar Annas ordeņa IV šķ. Vācu karaspēkam okupējot Tērbatu, palicis kara slimnīcā un no tās atgriezies vecāku mājās.

Latvijas armijā iestājies brīvprātīgi 1919. g. 25. maijā, 7. okt. iecelts par jaunāko virsnieku karaskolas 1. rotā. Piedalījies Rīgas aizstāvēšanā, pēc Jelgavas atbrīvošanas atgriezies Rīgā. Paaugst. par kapteini.

1919. g. 18. nov. nakts kaujā V. ar vadu ieņēma Vareļu mājas Lielupes krastā, kur ieguva ložmetēju. Kad blakus daļas atkāpās un arī V. vadam vajadzēja atiet, ar dažiem kareivjiem un ložmetēju palika uz vietas segt atkāpšanos un, neskatoties uz ienaidnieku pārspēka spiedienu, sekmīgi atsita uzbrukumus, tā dodams iespēju vadam u.c. daļām sekmīgi atkāpties. Par kauju nopelniem apbalv. ar Francijas Kara sudraba medaļu.

Līdz 1923. g. okt. grupas vadītājs karaskolas kājn. nodaļā, pēc tam pārcelts uz 2. Ventspils kājn. pulku, rotas komandiera, pēc tam 3 gadus pulka adjutanta amatā, kopš 1927. g. Instruktora rotas komandieris. Apbalv. ar TZO V šķ., kā arī ar ārzemju ordeņiem.

1934. g. paaugst. par pulkvedi-leitnantu. iecelts par militāro pārstāvi Igaunijā un Somijā. No 1939. g. Mobilizācijas daļas priekšnieks Armijas štābā.

1940. g. iesaistīts 181. divīzijas štābā. Karam sākoties, slēpies Rīgā un laukos. Dienējis latv. leģionā, 15. divīzijas apgādes daļas priekšnieks.

No 1945. g. febr. 1. Rīgas būvpulka bataljona komandieris. Pēc kapitulācijas atradies gūstekņu nometnē Putlosā. 1948. g. izceļojis uz Kanādu, strādnieks. "Daugavas Vanagu" nodaļas vadītājs, kādu laiku tās priekšnieks, vadījis Kanādas latv. biedrību, darbojies arī citās organizācijās. Miris 1981. g. 24. martā Montreālā. Apbedīts Brāļu kapos "Rota".


 

   2024 megabyte_data infolaboratorium vulpecula seloniensis : UK Server1 :